Bouw asbest-staal-recycle-fabriek kan beginnen: “Een bouwrevolutie? Jazeker”
Asbest storten? Dat hoeft binnenkort niet meer. De financiering van een unieke fabriek in Delfzijl is rond. De toekomstige centrale kan vervuild staal recyclen. “Een revolutie voor de bouw”, zegt één van de initiatiefnemers Jan Henk Wijma.
Inpakken, onder de grond begraven en wegwezen. Dat gebeurt met vervuild staal. “Doodzonde. En kan vast anders”, dacht Jan Henk Wijma van Purified Metal Company ruim vijf jaar geleden.
Wat op een “a4’tje” begon, wordt over twee jaar werkelijkheid: in 2020 opent de fabriek die vervuild staal recyclet. “Een wereldprimeur”, volgens de makers.
Taai proces
Verontreinigd schroot van treinen, gebouwen, industriële installaties en boorplatforms; deze toekomstige fabriek kan het volgens Wijma allemaal verwerken. Draait die op volle toeren, dan scheelt dat zomaar 150.000 ton aan c02-uitstoot vergeleken met de productie van staal uit ijzererts.
Hoe mooi dat ook klinkt. Tot vandaag was de financiering “een taai proces.” Wat de fabriek gaat kosten, wil de ceo niet kwijt, “maar het gaat om serieus geld.”
Aan enthousiasme heeft het nooit gelegen. Weerstand? “Nauwelijks. In deze tijd van circulair denken, kreeg iedereen kreeg een glimlach op het gezicht bij het horen van onze plannen. Maar we zijn wel een start-up met een innovatief idee. Financierders zoeken zekerheden.”
Wereldwijd gepatenteerd
Wijma spreekt van een primeur. “Volgens mij bestaat dit nergens ter wereld. Daarom hebben we het wereldwijd gepatenteerd. De kracht? Onze fabriek kan verschillende vervuilingen aan; asbest, chroom-6, kwik, you name it,zonder te sorteren. Het materiaal kan gewoon aangeleverd worden in asbestzakken. Precies zoals dat nu ook gaat bij storten.”
Einde asbestprobleem? Niet helemaal. Deze fabriek is alleen bedoeld voor asbest in combinatie met staal. “Anders hebben wij namelijk geen verdienmodel. Wij verdienen aan de pure staal die dit proces oplevert.”
Asbest met staal? Hij geeft een paar voorbeelden. “Het zit op ventilatieleidingen, bij brandvertragingen en bij pakkingen. Dat gaat om 40. tot 60.000 ton afval per jaar.”
Revolutie
Hij gaat de concurrentie aan met reinigers. “Het verschil? Bij ons wordt er helemaal geen asbest meer gestort. Bovendien komt het staal na het proces in pure vorm weer beschikbaar. Ja, dit is een revolutie voor de bouw.”
De initiatiefnemers spraken al met meerdere slopers en saneerders. “Dat is een vrij conservatieve markt. Zij willen best circulair zijn, maar het mag niet te veel kosten. Wij kunnen die kosten laag houden, dat maakt het interessant. Opdrachtgevers willen tegenwoordig niets anders dan circulair.”
Stortverbod
Het Duitse Ingenieursbureau Küttner GmbH en Visser & Smit Bouw (onderdeel van VolkerWessels) gaan de fabriek bouwen. “Turnkey, dus zij zijn verantwoordelijk voor een tijdige oplevering. Dat scheelt ons een hoop zorgen. Volgend jaar starten ze. De komende maanden wordt het terrein bouwrijp gemaakt.”
Hij ziet de toekomst hoopvol tegemoet. Volgens hem is er zelfs een stortverbod in de maak voor asbest in combinatie met staal. “Zodra wij operationeel zijn, wordt die waarschijnlijk van kracht.”
Stientje
Ook Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is volgens hem enthousiast. “Ik kreeg nog geen sms-je van haar, maar onlangs heb ik haar gesproken. Zij vindt het fantastisch. Wanneer we asbest op beton, cement en daken kunnen saneren? We hebben daar wel over nagedacht. Technisch gezien kan het, maar qua kosten kan het niet uit. Als je alleen asbest onschadelijk maakt, heb je geen grondstof. Hogere stortheffingen? Die zie ik er voorlopig niet van komen.”
Bron: Cobouw