Ondernemer Reef: ‘Alleen stortverbod maakt asbestrecycling rendabel’

Ondernemer Reef: ‘Alleen stortverbod maakt asbestrecycling rendabel’

De Twentse ondernemer Anton Reef heeft al jaren plannen voor een fabriek om asbestcement te recyclen, om het plan rendabel te maken moet er een stortverbod komen op asbest.

Alle daken moeten in 2024 asbestvrij worden. En dus neemt het asbestcementafval fors toe. Doelstelling van overheid is om afval te recyclen, maar bij asbest is dit nog niet het geval. Om de recyclingfabriek van Reef rendabel te maken moet er een stortverbod van asbest komen. “Storten is veel goedkoper recyclen, het scheelt zo’n honderd euro per 1000 kg. Afval blijft altijd naar het laagste putje lopen.”

1000 graden verhitting

Volgens Reef kun je het recyclingproces van asbestcement vergelijken met het verhitten van popcorn. “Wanneer je een maiskorrel verhit ploft deze uit elkaar. Met een asbestvezel gebeurt iets vergelijkbaars: op een temperatuur van ongeveer 1000 graden wordt de vezel poreus en breekt in stukjes die zich niet kunnen vastklemmen in je longen.”

23 miljoen

In 2011 leek alles rond voor een fabriek in Zwolle, op het laatst trok de investeerder zich terug omdat er geen duidelijkheid was over een stortverbod. In 2016 waren er plannen voor een soortgelijke fabriek op het XL Businesspark in Almelo maar ook dit plan ketste uiteindelijk af.

Anton Reef geeft echter niet op. “De bouwtekeningen liggen klaar en als ik een investeerder kan vinden die de fabriek van 23 miljoen euro wil meefinancieren kunnen we vrijwel meteen aan de slag. De meest centrale locatie is Zwolle maar een andere plaats in Nederland mag ook.”

Bron: RTV00st

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *