Schorsing Kerkraadse asbestsaneerder opgeschort vanwege hoger beroep

Schorsing Kerkraadse asbestsaneerder opgeschort vanwege hoger beroep

In afwachting van de uitspraak in het hoger beroep bij de Raad van State heeft keuringsinstituut TÜV de schorsing van het certificaat van Clevers Asbestsanering uit Kerkrade opgeschort.
Van de Limburgse bestuursrechter mag Clevers Asbestsanering uit Kerkrade de geldende regels voor asbestsanering niet naast zich neerleggen. Het bedrijf van Jaimie Clevers had beroep aangetekend tegen een schorsing van zijn vergunning door de TÜV voor de duur van een maand, maar kreeg geen gelijk van de rechter.

Regels

Dat gebeurde omdat het bedrijf zich volgens keuringsinstituut TÜV bij saneringswerkzaamheden in Maastricht en Sittard niet aan de regels heeft gehouden die zijn opgesteld voor asbestverwijderaars. Clevers had bij de rechter betoogd dat zijn aanpak veilig, sneller en goedkoper is. De wettelijk voorgeschreven beschermingsmaatregelen noemt hij vaak overdreven in situaties met een gering risico. Dan zijn voorzorgsmaatregelen zoals ‘maanpakken’ en douches niet nodig, vindt de ondernemer. De rechter ging daar niet in mee. Regels zijn regels, ook voor Clevers luidt het oordeel.

Afwijkingen

Volgens Clevers’ advocaat Pieter Huisman houdt de bestaande regelgeving uitsluitend rekening met de traditionele werkwijze. „Het is het standpunt van de certificerende instantie (TÜV) dat Clevers de huidige regelgeving niet heeft gevolgd en dat zodoende sprake is geweest van afwijkingen.” Clevers betwist dat er sprake was van afwijkingen.

„Hij heeft zich in de twee gevallen die hier aan de orde waren wel aan de regelgeving gehouden, er was namelijk een rapport op de locatie dat de mogelijkheid gaf om de werkzaamheden conform de bestaande regelgeving en toch volgens de nieuwe werkwijze uit te voeren. Bij de uitvoering van de werkzaamheden is er op geen enkel moment gevaar geweest voor mens en milieu. Clevers heeft de mogelijkheid benut om de werkzaamheden met de best bestaande technieken uit te voeren, zoals de regelgeving ook van hem eist.”

Waardering

Als in de twee gevallen die voorliggen al van afwijking van de regelgeving sprake zou zijn had de rechter volgens Clevers de regels buiten toepassing moeten laten omdat vast staat dat Clevers handelt in het belang van mens en milieu. „De rechter vond dat te ver gaan ook al sprak zij haar waardering uit voor de innovatieve aanpak van Clevers”, aldus Huisman.

De advocaat heeft namens Clevers beroep aangetekend bij de Raad van State. „In afwachting van de afloop daarvan is de onvoorwaardelijke schorsing van het certificaat opgeschort.” Met andere woorden Clevers kan blijven saneren.

Jaimie Clevers ziet zich zelf als een ‘kartrekker van de markt’, die de kastanjes uit het vuur haalt, waarna ‘de gehele markt profijt zal hebben van de nieuwe manier van werken.’

Bron: DeLimburger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *